Cup Final Day – The Road To Wembley 1948/49

Het is zaterdag 1 augustus, de dag van de FA Cup final in Engeland tussen Arsenal en Chelsea. Wel op Wembley, maar helaas zonder toeschouwers. Gelukkig is er wel een programma beschikbaar, zodat de verzamelaars van FA Cup Finales ook een vink achter 2020 kunnen zetten.

Geen Leicester City dit jaar in de finale, de Road To Wembley werd in de 6e ronde afgebroken door finalist Chelsea. In seizoen 1948/49 werd wel de finale gehaald, voor het eerst. Een opmerkelijke reeks wedstrijden leidde tot het behalen van de finale.

194849_FAC_birmingham-LCFCLeicester speelde in dat seizoen in de 2e divisie (wat nu de Championship is) en stroomde in de 3e ronde het FA Cup toernooi in, te beginnen met een uitwedstrijd tegen Birmingham City uit de First Division. Na een knappe 1-1 volgde een replay thuis, 0-0 na reguliere speeltijd, 0-1 achter in de verlenging, daarna de kans op de gelijkmaker via een penalty missen en toch nog 1-1 maken. Er wordt een munt opgegooid voor het bepalen van de locatie van de 2e replay, het wordt Birmingham. Daar wint Leicester knap met 1-2, door naar ronde 4. Het programma van Birmingham City is een langwerpig vouwblad.

Een thuiswedstrijd in ronde 4, tegen wederom een ploeg uit de First Division, Preston North End (met Tom Finney in de gelederen). Opnieuw wordt een ploeg uit een hogere divisie aan de zegekar gebonden: 2-0 winst. Thuisprogramma’s van Leicester in die jaren bestaan uit 4 pagina’s, A4 gevouwen naar A5 op dun gekleurd papier.

In ronde 5 volgen twee memorabele ontmoetingen met Luton Town, ook uit de Second Division. Uit wordt het 5-5 (met de gelijkmaker in de laatste minuut!), thuis werd het 5-3 voor Leicester. Op naar ronde 6, de kwartfinale, uit tegen Brentford, wederom een Second Division ploeg. Met een 0-2 overwinning werd de halve finale gehaald.

194849_FAC_Portsmouth_LCFCTraditiegetrouw wordt de halve finale op neutraal terrein gespeeld. Highbury vormde het toneel voor de ontmoeting met Portsmouth uit de First Division, waarin zij op weg waren naar het landskampioenschap (wat uiteindelijk ook behaald werd). Er werd al gespeculeerd over de dubbel. Dat zou niet lukken. De FA Cup staat bekend om verrassende uitslagen, wedstrijden waarin David wint van Goliath, waar de underdog de kampioen van een divisie hoger kan verslaan. Leicester wint met 3-1 en mag voor het eerst naar de FA Cup finale op Wembley tegen Wolverhampton Wanderers, weer een First Division ploeg. Die wedstrijd wordt (volgens de verslagen) nogal kansloos verloren met 1-3 na een 0-2 ruststand. Lees hier meer over dit FA Cup seizoen van Leicester City.

 

2019/20 Chelsea – Arsenal FA cup final

Voor de semi finals op Wembley zijn er geen programma’s uitgegeven. Voor de FA Cup final zal dit anders zijn, er wordt een programma gepubliceerd. Dit item is verkrijgbaar via de shop op website van de FA, voor 13 GBP plus 7 GBP porto naar Nederland. Ook bieden diverse dealers het boekwerk aan, via hun winkel, Ebay of Facebook, logischerwijs voor een iets hoger bedrag. 

Lees het programma hier: https://flipbooks.haymarket.com/2349/3077/204185/FACF2020/

1888/89 Newton Heath – Everton

30357294051_fea7d9e3a4_kIn een andere (Britse) Facebookgroep is een discussie gestart over ‘het hoogste bedrag wat je voor een programma hebt betaald’. Nu heb ik zelf (incidenteel) wel eens een aanzienlijk bedrag voor een programma betaald (vooroorlogse uitgave van Ajax – Feijenoord, de FA Cup finale van 1949 of voor een zeldzame Europa Cup I finale), maar bij lange na niet de 10.000 pond (!) die voor dit item is betaald: Newton Heath (voorloper Manchester United) – Everton, 15 april 1889.

Johan Cruijff

In 2016 overleed Johan Cruijff. In dit artikel besteed ik aandacht aan een aantal programma’s uit mijn verzameling van wedstrijden waarin ik hem heb mogen aanschouwen, waaronder de eerste en de laatste keer dat ik hem in officiële wedstrijden heb zien spelen.

26 oktober 1977: Nederland – België

Cruijff_ProgrammasIk ben opgegroeid in Amsterdam Zuid, de Stadionbuurt. Het Olympisch Stadion is daar altijd ‘aanwezig’. De eerste wedstrijden die ik daar zag, waren van Fc Amsterdam op zondagmiddag, midden jaren ‘70. In het voorjaar van ’77 zag ik Ajax er kampioen worden (voor het eerst). En later dat jaar: mijn eerste interland plus de allereerste keer dat ik Johan Cruyff in actie zag: Nederland – België, 1-0. Door de overwinning plaatste Nederland zich voor het WK’78 in Argentinië.

Continue reading →

Piraten!

194849_leicester-Wolves_pirateProgramma’s verzamelen kan heel overzichtelijk zijn. Je bezoekt een wedstrijd waar een officieel programma wordt verspreid en je neemt dat programma mee. Of meer, voor andere verzamelaars. Simpel. Lastiger wordt het als je niet naar de wedstrijd gaat maar wel een programma wilt hebben. Is er wel een programma verschenen? En als je dat zeker weet, hoe kun je er dan aan komen? Via een andere verzamelaar (wat vaak de leukste manier is), via de club (vrijwel onmogelijk de laatste jaren, clubs vinden het vooral lastig), online via Facebook, eBay, Catawiki of Marktplaats? Wat dat betreft zijn de mogelijkheden flink toegenomen in vergelijking met het internetloze tijdperk.

Wat als er geen officiële programma’s zijn uitgegeven? Of juist meerdere uitgaven? Wat doe je dan? Over teamsheets heb ik het al eerder gehad. De ene verzamelaar houdt het bij het officiële cluborgaan. Overzichtelijk. Dan zijn er ook verzamelaars die alle aan de wedstrijd gerelateerde uitgaven verzamelen (waar ik ook toe behoor).

Continue reading →

1978/79 Nottingham Forest – Malmo FF

In de afgelopen periode heb ik weer meer tijd (en knaken) in de hobby gestoken. Mijn set Europa Cup 1 finales is her en der aangevuld. Sommige items zijn opvallender dan andere. Sowieso was de finale van 1978/79 een bijzondere : Nottingham Forest (2 seizoenen ervoor kampioen op het 2e niveau in Engeland) tegen Malmo FF. Niet de ‘usual suspects’ zullen we maar zeggen. Van het officiële programma zijn twee varianten (inhoud gelijk, kleur van de rand van de cover verschilt), maar daarnaast zijn er ook uitgaven van beide clubs. Het programma van Malmo FF bestaat uit 20 pagina’s A4, in het Engels en Duits. Fraaie uitgave.

Overigens is Forest de enige ploeg die vaker de Europa cup 1 heeft gewonnen dan het landskampioenschap. In 1979/80 mochten zij als bekerhouder meedoen en wonnen wederom met 1-0, dit keer van HSV. Ook van die finale zijn 2 officiële uitgaven, vanwege een typefout.

nf1

The Road To Wembley, 1968/69

In Engeland is Leicester City altijd al mijn club (al ruim voor 2015/16). Ik verzamel programmabladen van FA Cup wedstrijden. Sommige seizoenen 1 boekje per seizoen (pre 1948/49), vanaf 1948/49 (1e FA Cup Final) tot 1981/82 (laatste semi final) alles uit en thuis en na 1981/82 weer van elk seizoen minimaal 1. Van de seizoenen 1960/61 (2e FA Cup Final) t/m 1968/69 (4e FA Cup Final) is het verzamelcriterium nog wat uitgebreider. Ik noem het ‘The Road To Wembley‘.
Traditioneel doen de clubs uit de 2 hoogste divisies in Engeland mee vanaf de 3e ronde (1e weekend van januari). Afhankelijk van de loting kun je een tegenstander treffen die al twee ronden heeft gespeeld. Die programma’s probeer ik dan ook toe te voegen, de wedstrijden van de tegenstander in ronde 3 in de twee voorgaande ronden. Zo zie je programma’s van ploegen die je anders nooit ziet. In de jaren ’60 haalde Leicester 3 keer de finale (61, 63, 69 allemaal verloren). In de andere seizoenen werden ze dus uitgeschakeld in een eerdere fase. In die seizoenen verzamel ik dan de wedstrijden van de ploeg die van Leicester heeft gewonnen totdat die wordt uitgeschakeld en een andere ploeg het stokje overneemt, tot en met de finale. Zo bouw ik een brede verzameling van Engelse programma’s in de jaren ’60 op.

Op de foto’s is de Road to Wembley in 1968/69 te zien.
R1 Barnsley – Rochdale
R2 Darlington – Barnsley, Barnsley – Darlington (replay)
R3 Barnsley – Leicester City , Leicester City – Barnsley (replay)
R4 Millwall – Leicester City
R5 Leicester City – Liverpool, Liverpool – Leicester City (replay)
R6 Mansfield Town – Leicester City
SF Leicester City – West Bromwich Albion (inclusief 2 pirates)
SF Manchester City – Everton
F Leicester City – Manchester City

Positief effect

1 voordeel van meer thuis zijn door corona-maatregelen: eindelijk eens tijd om de verzameling echt he-le-maal bij te werken. In de computer de lijsten met wat ik heb en vooral wat ik nog zoek op orde gebracht. Dat voorkomt dat ik boekjes op Ebay bestel die ik al blijk te hebben 🙃 En verder alle programma’s die in zichthoesjes/mappen en dozen horen daar ook in opgeborgen, op volgorde van speeldatum, voorzien van kaartje of teamsheet indien beschikbaar. Planken extra in de kast geclaimd… Hoe bewaren jullie de programma’s en andere verzamelobjecten?

2019/20 Nederland – Noord-Ierland

nl-nirl1Het was een bijzondere wedstrijd in de Kuip gisteravond. Vooral genoten van de Noord-Ierse supporters en van het spel in de blessuretijd:) Verder weer hulde voor de makers van het programmablad, Ronald Kres, Geurt Rozendaal en Edwin Prins. Mooi exemplaar met interessant leesmateriaal.