Cup Final Day – The Road To Wembley 1948/49

Het is zaterdag 1 augustus, de dag van de FA Cup final in Engeland tussen Arsenal en Chelsea. Wel op Wembley, maar helaas zonder toeschouwers. Gelukkig is er wel een programma beschikbaar, zodat de verzamelaars van FA Cup Finales ook een vink achter 2020 kunnen zetten.

Geen Leicester City dit jaar in de finale, de Road To Wembley werd in de 6e ronde afgebroken door finalist Chelsea. In seizoen 1948/49 werd wel de finale gehaald, voor het eerst. Een opmerkelijke reeks wedstrijden leidde tot het behalen van de finale.

194849_FAC_birmingham-LCFCLeicester speelde in dat seizoen in de 2e divisie (wat nu de Championship is) en stroomde in de 3e ronde het FA Cup toernooi in, te beginnen met een uitwedstrijd tegen Birmingham City uit de First Division. Na een knappe 1-1 volgde een replay thuis, 0-0 na reguliere speeltijd, 0-1 achter in de verlenging, daarna de kans op de gelijkmaker via een penalty missen en toch nog 1-1 maken. Er wordt een munt opgegooid voor het bepalen van de locatie van de 2e replay, het wordt Birmingham. Daar wint Leicester knap met 1-2, door naar ronde 4. Het programma van Birmingham City is een langwerpig vouwblad.

Een thuiswedstrijd in ronde 4, tegen wederom een ploeg uit de First Division, Preston North End (met Tom Finney in de gelederen). Opnieuw wordt een ploeg uit een hogere divisie aan de zegekar gebonden: 2-0 winst. Thuisprogramma’s van Leicester in die jaren bestaan uit 4 pagina’s, A4 gevouwen naar A5 op dun gekleurd papier.

In ronde 5 volgen twee memorabele ontmoetingen met Luton Town, ook uit de Second Division. Uit wordt het 5-5 (met de gelijkmaker in de laatste minuut!), thuis werd het 5-3 voor Leicester. Op naar ronde 6, de kwartfinale, uit tegen Brentford, wederom een Second Division ploeg. Met een 0-2 overwinning werd de halve finale gehaald.

194849_FAC_Portsmouth_LCFCTraditiegetrouw wordt de halve finale op neutraal terrein gespeeld. Highbury vormde het toneel voor de ontmoeting met Portsmouth uit de First Division, waarin zij op weg waren naar het landskampioenschap (wat uiteindelijk ook behaald werd). Er werd al gespeculeerd over de dubbel. Dat zou niet lukken. De FA Cup staat bekend om verrassende uitslagen, wedstrijden waarin David wint van Goliath, waar de underdog de kampioen van een divisie hoger kan verslaan. Leicester wint met 3-1 en mag voor het eerst naar de FA Cup finale op Wembley tegen Wolverhampton Wanderers, weer een First Division ploeg. Die wedstrijd wordt (volgens de verslagen) nogal kansloos verloren met 1-3 na een 0-2 ruststand. Lees hier meer over dit FA Cup seizoen van Leicester City.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s